Skip to main content

Geert Groote Huis

geert grote Geert Groote Huis Deventer

In het museum Geert Groote Huis, op de fundamenten van de eerste kapel van de Broeders van het Gemene Leven, vertellen we daarom zijn verhaal. Hoe hij tot zijn inzichten kwam, waarom hij kritiek had op de kerk en de samenleving en waarom zijn gedachtegoed nog altijd actueel is.

Thomas a Kempis was een "Moderne Devoot" en Geert Grote was de oprichter van de "Moderene Devotie".

Lamme van Dieseplein 4, 7411 LX Deventer
telefoon: 0570 858 999 

Het museum is is ingedeeld in 3 thema´s:

Afkeer:

Dit gedeelte is zichtbaar in het café gedeelte, waar in de vorm van een kroonluchter afbeeldingen worden getoond die de 7 deugden en ondeugden uitbeelden, zoals hebzucht, gierigheid etc.

Ommekeer:

In de achterzaal wordt het leven van Geert Groote verteld. Hoe hij na een vrij losbandige jeugd, na een periode van ziekte, tot inkeer komt. En hoe hij besluit zijn leven om te gooien en zich te wijden aan een vroom leven en zich in te zetten voor de armen. In de achterzaal laten we dit zien aan de hand van 6 kabinetten met elk een eigen thema. Bij elk thema wordt een link gelegd met de actualiteit.

Inkeer:

In de kelder van het museum willen we de bezoeker niet nog meer informatie aanbieden. We willen hem of haar aanspreken op de emoties. Omdat de ruimte zelf al heel mooi is, hebben we deze niet volgezet. Er is een lichtprojectie, die op de vloer zichtbaar is, en er klinkt een klein beetje achtergrond geluid. Verder staan er 3 bezinningscellen met elk een beeldscherm en een zitje voor één persoon. Hier kun je kijken naar een aantal filmpjes die heel vertraagd worden afgespeeld en die emoties en overpeinzingen teweeg brengen.

De stichting Geert Groote Huis is niet verbonden aan enige levensbeschouwelijke stroming en concentreert zich op de cultuurhistorische betekenis van de persoon Geert Groote en de waarde van zijn ideeën in onze tijd.

 

Wie was Geert Groote?

Geert Groote (1340 – 1384) is de belangrijkste Deventenaar uit de geschiedenis. Tot ver buiten onze landsgrenzen is hij bekend als grondlegger van de ‘Moderne Devotie´. Deze vernieuwingsbeweging stond voor een persoonlijke beleving van het geloof en een eenvoudig en oprecht leven. In het Geert Groote Huis, op de fundamenten van de eerste kapel van de Broeders van het Gemene Leven, vertellen we daarom zijn verhaal. Hoe hij tot zijn inzichten kwam, waarom hij kritiek had op de kerk en de samenleving en waarom zijn gedachtegoed nog altijd actueel is.