Thomas a Kempis, interessant persoon uit de geschedenis van Zwolle

Thomas van Kempen of Thomas Hemerken. Wij kennen deze man het best als Thomas a Kempis, de wereldberoemde Augustijner kanunnik, die een groot deel van zijn leven doorbracht in het Zwolse Agnietenklooster. Met andere woorden in het Bergklooster op de Sint Agnietenberg. Hier schreef hij zijn boek "De navolging van Christus", het immens populaire en na de Bijbel meest vertaalde boek op deze wereld.

Lees en kijk verder op Zwolle in beeld:

https://www.zwolleinbeeld.nl/index.php/46-foto-s-van-zwolle/belangrijke-personen-uit-de-zwolse-historie/43-thomas-a-kempis

Het onderstaande artikel komt uit De Zuidwillemsvaart Nr 72 - Donderdag 5 juli 1894

Lees het artikel op Zwolle in Beeld:

https://www.zwolleinbeeld.nl/index.php/628-foto-s-van-zwolle/prijsvraag-uitgeschreven-t-b-v-gedenkteken-thomas-a-kempis/580-prijsvraag-uitgeschreven-t-b-v-gedenkteken-thomas-a-kempis

Reliekschrijn van Thomas a Kempis

Zondag 4 juni 2006, Eerste Pinksterdag, is het houten reliekschrijn met de beenderen van de Augustijner kanunnik Thomas a Kempis, geboortenaam Thomas Hemerken, van de Sint Michaëlskerk aan de Bisschop Willebrandlaan met gepaste eerbied en respect overgebracht naar de Onze Lieve Vrouwebasiliek aan de Ossenmarkt. 

Lees en kijk verder op Zwolle in beeld:

https://www.zwolleinbeeld.nl/index.php/component/search/?searchword=schrijn&searchphrase=all&Itemid=101

 

Bergklooster, de geschiedenis

In de schaduw van het gedenkteken van Thomas van Kempen (Thomas a Kempis), de middeleeuwse augustijner kanunnik en schrijver van het wereldberoemde "Navolging van Christus", bevindt zich aan de Bergkloosterweg in Zwolle, de oude Begraafplaats Bergklooster.

Lees en kijk verder op Zwolle in beeld:

https://www.zwolleinbeeld.nl/index.php/115-foto-s-van-zwolle/geschiedenis-begraafplaats-bergklooster/98-bergklooster-de-geschiedenis

 

De onderkaak, de onderkaak, de onderkaak is zoek! Het zou het begin van een carnavalslied kunnen zijn, maar het is de bittere werkelijkheid.

Toen in 1897 de schrijn met de overblijfselen van Thomas a Kempis werd geopend, bleek, dat niet alle delen van het geraamte meer aanwezig waren, waaronder, volgens de eerste veronderstellingen, de onderkaak.

De poging om een reconstructie te maken van de schedel van de wereldberoemde Zwolse monnik, strandde in 2011 op het ontbreken van een deel van de schedel, zoals dit deel van de kaak.

https://www.zwolleinbeeld.nl/index.php/630-foto-s-van-zwolle/religieus-olv-basiliek-verdwenen-onderkaak-thomas-a-kempis/582-religieus-olv-basiliek-verdwenen-onderkaak-thomas-a-kempis

Overbrenging reliekschrijn Thomas a Kempis

Zondag 4 juni 2006, Eerste Pinksterdag

Door fusering van de Zwolse parochies is in 2004 besloten de Sint Michaëlkerk aan de Bisschop Willebrandlaan te sluiten. Door deze sluiting moest de reliekschrijn van Thomas a Kempis worden verplaatst. De keus was niet moeilijk. In de Onze Lieve Vrouwe basiliek heeft het schrijn een voorlopige, doch waardige plaats gekregen. De Stichting Grafmonument Thomas a Kempis heeft zich ten doel gesteld een nieuw grafmonument voor het schrijn te realiseren.

Lees en kijk verder op Zwolle in beeld:

https://www.zwolleinbeeld.nl/index.php/629-foto-s-van-zwolle/religieus-olv-basiliek-overbrenging-reliekschrijn-thomas-a-kempis

Zomeravondontmoetingen Thomas a Kempis

Zwolle – De Thomas a Kempis Stichting heeft drie getalenteerde sprekers uit het Onderwijsveld uitgenodigd om een korte overweging uit te spreken tijdens de zomeravondontmoetingen over het thema “ Onderwijs en de Moderne Devotie “. De avonden vinden plaats op 18 juni, 25 juni en 2 juli. Elke avond begint om 20.30 uur en eindigt om 21.00 uur. Na afloop is er ruimte voor ontmoeting, napraten, koffie en thee. De zomeravondontmoetingen vinden plaats bij de gedenksteen van Thomas a Kempis op de Agnietenberg, in de zomer ook wel de “groene kathedraal“ genoemd.

Leese verder op weblog Zwolle:

https://www.weblogzwolle.nl/rubriek/religie/page/3

'Weg van leven’ bewustwording van spiritualiteit

Oud voorzitter Mariska van Beusichem van de stichting Thomas a Kempis

Zwolle – Stadspastor Mariska van Beusichem helpt anderen oor en oog te krijgen voor het goddelijk geheim in hun eigen leven. Met de nadrukt op ‘helpt’. Want misschien zonder het te weten heeft ieder van ons al veel in zijn of haar leven ervaren als het gaat om spiritualiteit.

lees verder op weblog Zwolle:

https://www.weblogzwolle.nl/nieuws/53673/weg-van-leven-bewustwording-van-spiritualiteit.html

 

Rondleiding Agnietenklooster door Bert Pierik

Zwolle – Op zondag 17 mei verzorgt beheerder Bert Pierik van Begraafplaats Bergklooster een speciale rondleiding rond Thomas a Kempis en het Agnietenklooster. De rondleiding is van 14.00 uur tot 15.00 uur en de deelname is gratis. Wel graag opgave; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees verder op Weblog Zwolle:

https://www.weblogzwolle.nl/nieuws/46299/rondleiding-agnietenklooster-door-bert-pierik.html

Thomaslezing over Moderne Devotie en Hanze

Zwolle – Op donderdag 19 november vindt de 8ste Thomaslezing plaats met als onderwerp De Moderne Devotie en de Hanze. Voor dit onderwerp is gekozen vooruitlopend op de Internationale Hanzedagen, die in 2017 in Kampen en in het IJsselgebied zullen plaatsvinden.

Lees verder in WEBLOG Zwolle:

https://www.weblogzwolle.nl/nieuws/48312/thomaslezing-over-moderne-devotie-en-hanze.html

 

 

 

Geert Groote Prijs voor Zwollenaar

Zwolle – Er zijn prijzen die Zwolle en Deventer verder van elkaar brengen, er zijn ook prijzen die Zwolle en Deventer dichter bij elkaar brengen. De Geert Groote Prijs 2016 is daar een voorbeeld van

leese verder op WEBLOG Zwolle

https://www.weblogzwolle.nl/nieuws/52041/geert-groote-prijs-voor-zwollenaar.html

het leven van gg

Het leven van Geert Grote

Vertaald door Frank de Roo

  • Nederlands 
  • Hardcover 
  • 9789043537131 
  • Druk: 1 
  • september 2021 
  • 192 pagina's

‘Leven van Geert Grote’, geschreven door Thomas Kempis, is de biografie van Geert Grote, de grondlegger van de Moderne Devotie. Zevenhonderd jaar geleden stierven beide ouders van de toen tienjarige Geert Grote tijdens de eerste golf van de zwarte dood; 34 jaar later overleed hij aan dezelfde ziekte. Twaalf jaar voor zijn dood had hij een religieuze ervaring die zijn leven drastisch zou veranderen. Door zijn vurige geloof werd hij de grondlegger van de Moderne Devotie. Zonder hem zou de wereld nooit gehoord hebben van de Broeders en Zusters van het Gemene Leven of ‘De navolging van Christus’. Vijftig jaar na zijn dood schreef Thomas Kempis een biografie van deze markante religieuze wegbereider.

De stichting vrienden van de kerk in Windesheim laat weten dat in juli en augustus de kertk te bezichten is van 12 tot 16.00 uur

https://www.hervormdwindesheim.nl

Laatste artikelen